GULLSTOLEN TIL "LEGENES KRIG"

Av Oddvar Schjølberg

Elsa KvammeElsa Kvamme, tidsvitnet Elling Kvammes datter, presenterte sin film ”Legenes krig” på kortfilmfestivalen i Grimstad 2011.

Legenes krig begynner der hennes forrige film - ”Tysklands-studenter 2” sluttet: Med jubel over at krigen er over, hjemkomne fanger som tas hjertelig imot og universitetet som åpner igjen.
Kvamme tar utgangspunkt i sin egen far, legen og forskeren Elling Kvamme.
Nå bruker datteren farens fortid som lege og som KZ-fange for å ta et oppgjør med akademisk tankegods fra før krigens dager, som vi kanskje ikke er så ferdige med som vi tror.
Elsa Kvamme er regissør, manusforfatter og produsent. Hun har blant annet regissert og skrevet manus til barnefilmen ”Fia og klovnene”, som fikk Amandapris i 2003, og dokumentarene ”En dame med hatt” og ”Tysklandsstudenter”, som hun også produserte. Hun har også skrevet manus til Maja Steinansikt.

Dokumentarfilmkonsulent Stig Andersen ved Norsk Filminstitutt sier: ”Legenes krig reiser mange etiske og emosjonelle dilemmaer som vil kunne belyse vår krigshistorie – og forholdet til krig overhodet – på en annerledes og svært personlig måte”.

Under festivalen i Grimstad fikk ”Legenes krig” GULLSTOLEN for beste norske dokumentar. (Prisen på 50.000 kroner er gitt av NRK)

Juryen sier blant annet følgende om vinneren: Filmen tar oss med på en reise tilbake i tid, den er viktig og vesentlig og gir seeren grunnlag for refleksjon og ettertanke. Dokumentaren har mange gode visuelle elementer, den er nøkternt og godt fortalt.

23. juni ble det offentliggjort at filmen også er nominert i klassen ”Beste dokumentarfilm” under utdelingen av Amandaprisen ved filmfestivalen i Haugesund i august.
Amandaprisutdelingen sendes direkte på TV 2 fra Haugesund konserthus lørdag 20. august, og er en del av Den norske filmfestivalen som finner sted 17.–26. august 2011.